Καρναβαλικό Κομιτάτο 2017

Καρναβαλικό Κομιτάτο 2017

by Χρήστος Κοσμάς

Παρακολουθώ και αποτυπώνω φωτογραφικά τον θίασο του Καρναβαλικού Κομιτάτου να… οργιάζει επί σκηνής τα τελευταία 7 χρόνια. Φέτος το έκανε και «με τη βούλα» μέσα από την ξεκαρδιστική παράσταση- προσαρμογή της «Βίλας των Οργίων» και το αποτέλεσμα ήταν για ακόμη μία φορά απολαυστικό. Χάρη στην εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει οι συντελεστές του Κομιτάτου, βρέθηκα για μία ακόμα φορά στο θέατρο Επίκεντρο, για να απαθανατίσω κάθε στιγμή, κάθε λεπτομέρεια από τη δράση τους πάνω στη σκηνή, αλλά και από το backstage.

 

Όπως κάθε χρόνο, πάω προετοιμασμένος και σίγουρος ότι το υλικό που θα είχω για τα «κλικ» της μηχανής μου, τόσο από άποψη σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, όσο και από άποψη εκφραστικότητας των ηθοποιών επί τω έργω, αλλά και το θέμα στα παρασκήνια, θα ειναι άφθονο και άκρως ενδιαφέρον. Σε συνδυασμό με αυτή τη σιγουριά, όμως, είχα και μία ανυπομονησία για τις εκπλήξεις που θα είχαν ετοιμάσει και αυτή τη φορά τα μέλη του θιάσου για το κοινό. Πέρα από τις χιουμοριστικές ατάκες, το οπτικό θέαμα που προσφέρουν οι «Κομιτατζήδες» της Πάτρας είναι πάντα εμπνευσμένο και πλούσιο για φωτογραφική αποτύπωση.

photo_seminar-8

Σε αντίθεση με την περσινή παράσταση, η οποία είχε μία παιδικότητα, με αναφορές σε ήρωες παραμυθιών και συνοδεία από φανταχτερά, σουρεάλ κοστούμια, φέτος το Κομιτάτο «ενηλικιώθηκε» για τα καλά. Με έμπνευση μία κλασσική ελληνική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντάρα, Παπαγιαννόπουλο, Αναλυτή, η προσαρμογή του θέματος της ερωτικής απιστίας από τα μέλη του πατρινού θιάσου είχε αρκετά ηθογραφικά, κωμικά και σατιρικά της ελληνικής πραγματικότητας στοιχεία, τα οποία αποδόθηκαν άψογα, όχι μόνο ερμηνευτικά, αλλά και σκηνογραφικά και ενδυματολογικά, υπό την επιμέλεια της Ντούλης Δημητροπούλου.

photo_seminar-4

Η κυριαρχία του χρωματικού συνδυασμού άσπρο-μαύρο, με πινελιές κόκκινου- που εξέφραζαν στο ερωτικό στοιχείο του έργου- δημιούργησε πολλαπλούς συνειρμούς, που παραπέμπουν τόσο στην αναφορά στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο, όσο και στη μανιχαϊστική προσέγγιση της ηθικής της κοινωνίας, την οποία σατίριζε η παράσταση. Αυτό το υπέροχο «πάντρεμα» θέλησα να απαθανατίσω με τα πλάνα μου, για να αποδώσω τη ζωηρότητα της πλοκής, μέσα από μία οπτική ιστορία, την οποία ξεκίνησα να αφηγούμαι φωτογραφικά, καταγράφοντας αρχικά τις λεπτομέρειες των κοστουμιών και του σκηνικού, στη συνέχεια την προετοιμασία και το τελευταίο «ξεσκόνισμα» στο σενάριο και τέλος το κωμικό δρώμενο επί σκηνής, όπου παλαιότερα και νέα μέλη του Κομιτάτου έδωσαν… ρέστα!

photo_seminar-9

 

Αν και το έξυπνο σενάριο και οι ξεκαρδιστικές ατάκες, που δε μπορούν να αποδοθούν από μερικά καρέ, είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά μιας παράστασης, θέλησα με τις φωτογραφίες μου να δημιουργήσω μια συνέχεια, που να κάνει εμφανείς τις συνδέσεις ανάμεσα στις ερμηνείες, τις κινήσεις και το λόγο. Γι’ αυτό και τα πλάνα μου δημιουργούν «γέφυρες» ανάμεσα στη σοβαρότητα με την οποία οι ηθοποιοί μελετούσαν τις ατάκες τους και εμψύχωναν ο ένας τον άλλο, πριν βγουν στη σκηνή, και στην κωμικότητα των κινήσεων και των εκφράσεών τους πάνω στο σανίδι. Για να το πετύχω αυτό, προτίμησα τα ασπρόμαυρα πλάνα, με τον κατάλληλο φωτισμό, για τις στιγμές στο παρασκήνιο, αφού πρώτα είχα φροντίσει να αιχμαλωτίσω κάθε στιλιστική λεπτομέρεια, η οποία επείχε συγκεκριμένο ρόλο στην πλοκή του σεναρίου.

photo_seminar-3

Το ταμπεραμέντο των ηθοποιών του Κομιτάτου, οι αστείες ερμηνείες, ο δυναμισμός του συνολικού θεάματος επί σκηνής και η ακώλυτη ροή της υπόθεσης συνεπήραν το κοινό που έδωσε το πιο θερμό του χειροκρότημα. Από τη θέση του θεατή, το ίδιο έκανα κι εγώ, ως ελάχιστη επιβράβευση μιας ακόμα επιτυχημένης, καλοπαιγμένης παράστασης. Από τη θέση του φωτογράφου, φρόντισα να βρίσκομαι στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, για να δώσω στα μέλη του Κομιτάτου τις εικόνες εκείνες που θα τους θυμίζουν τα συναισθήματα και τη διάθεση που πλαισιώνουν μια δημιουργική διαδικασία, η οποία έχει γίνει θεσμός ανάμεσα στα καρναβαλικά δρώμενα της πόλης μας.

photo_seminar-10

 

 

Απολαύστε φωτογραφίες από την θεατρική παράσταση του 2012

 

 Διασκευή Κειμένου:Κων/νος Μάγνης

 Σκηνοθεσία:Όλγα Μοσχόβου

 Βοηθός Σκηνοθέτη:Γιάννης Πετρούτσος

 Σκηνικά – Κουστούμια:Ντούλη Δημητροπούλου

 Σύνθεση-ενορχήστρωση:Τζώνυ Ανδριόπουλος

 Χορογραφίες-Κίνηση:Κατερίνα Αναλυτή

 Παραγωγή:Ριάννα Παπαχρηστοπούλου

 Κατασκευή σκηνικών:Σάκης Πεφτίκογλου

 Αξεσουάρ:Ντούλη Δημητροπούλου, Ελίζα Σιγαλού, Γεωργία ΤσούλουΒίκυ Πολυμεροπούλου, Ριάννα Παπαχρηστοπούλου

 Συνεργασία στο κείμενο:Λυκούργος Σταυρουλόπουλος,Ελίζα Σιγαλού, Ριάννα Παπαχρηστοπούλου

 Υποστήριξη παραγωγής:Βίκυ Πολυμεροπουλου, Λυκούργος Σταυρουλόπουλος,Γιάννης Γιαννακόπουλος, Γεωργία Τσούλου,Γιώργος Ρόδης

 Ηχος/Φωτισμός:Νίκος Γιατράκος

 Μακιγιάζ:Σοφία Τσούλου, Ινα Τσέλιου, Όλγα Μοσχόβου,Βασιλική Ζορμπά, Σωτηρία Σπυροπούλου

Καλλιτεχνική επιμέλεια αφίσσας-προγράμματος:Όλγα Μοσχόβου

 Επιμέλεια Εντύπων:Ριάννα Παπαχρηστοπούλου

 Κοπτική / Ραπτική:Φιλιώ Μητσέα – Σκόρδου & Γιώτα Ευφραιμίδη

 Εισιτήρια:Σοφία Κούκου (ντεμπούτο)

 Ειδική Κάλυψη:Ο Λόρδος Βύρων και ο Ρομαντικός Θεόδωρος

 Συγκέντρωση – Αποθήκευση Βεστιαρίου παράστασης:Κατερίνα Λαμπροπουλου, Ελένη Φακάλου,

Βίκυ Πολυμεροπούλου

 Υποδοχή, ταξιθεσία:Τζένη Παπανδρέου, Κώστας Βρής,

Ελένη Φακάλου, Γιώργος Ρόδης

 

 Τραγούδι: Ριάννα Παπαχρηστοπούλου

 Στίχοι: Κων. Μαγνης

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *