Εργαστήριο Χοροθεατρικής Αφύπνισης & Έκφρασης Σώματος

Εργαστήριο Χοροθεατρικής Αφύπνισης & Έκφρασης Σώματος

Είναι για μένα;

Φυσικά! Αν θες να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου, να ανακαλύψεις τις δυνατότητές του, και τις δυσκαμψίες του, βοηθώντας να τις απαλύνεις και να λειτουργείς καλύτερα στη καθημερινότητά σου. Αν θες  να «ακούσεις» και να εκφράσεις το συναίσθημά σου μέσα σε ένα ασφαλές δημιουργικό περιβάλλον.

Γιατί ;

Η θεραπεία μέσω της χοροθεατρικής κίνησης βοηθά στην βελτίωση της εικόνας που έχουμε για το σώμα μας (bodyimage) και της αυτοεκτίμησής μας. Πρόκειται για μια πολύπλευρη και εύστροφη θεραπεία βασισμένη στην ιδέα ότι η κίνηση και το συναίσθημα είναι αλληλένδετα. Η δημιουργική έκφραση μέσω της χοροθεατρικής κίνησης υποστηρίζει τις ικανότητες επικοινωνίας, με τον εαυτό μας και το περιβάλλον και εμπνέει δυναμικές σχέσεις. Μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε θέματα φυσικής και συναισθηματικής, ψυχολογικής κατάστασης, αντίληψης αλλά και ποικίλων κοινωνικών θεμάτων, καθώς βοηθάει να κατανοήσουμε τις σωματικές μας ικανότητες και δυνατότητες, να έρθουμε πιο κοντά στο συναίσθημά μας και να συνδεθούμε με το σώμα μας. Ταυτόχρονα μειώνεται το στρες, η ροπή προς σωματικές δυσλειτουργίες, ρυθμίζεται η διάθεσή μας, αυξάνεται η σωματική δύναμή μας και οι κινητικές ικανότητές μας. Έτσι γίνεται σωστότερη διαχείριση του σώματος, οδηγούμαστε στην αυτεπίγνωση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση , δημιουργώντας ένα ασφαλές μέρος για την έκφραση των συναισθημάτων μας.

Τι είναι το χοροθέατρο ; – Τι να περιμένω;

Χοροθέατρο είναι η έκφραση στη σκηνή (σκηνική παρουσία), μέσω της κίνησης. Η αφήγηση μιας ιστορίας με μη συμβατικούς τρόπους, ανοικτούς στη φαντασία και τη δημιουργικότητα.Ερχόμαστε σε επαφή με μια μορφή τέχνης στην οποία δημιουργείτε ένας κόσμος μέσω της σωματικής και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης στη σκηνή. Ένα αμάλγαμα στοιχείων, χορού, λόγου, τραγουδιού, θεατρικής τέχνης, σκηνικών αντικειμένων, κοστουμιών κ.α.

Δεν υπάρχει ιεραρχία στη χρήση των στοιχείων για τη δημιουργία. Κανένα δεν είναι πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα. Μέσω της αφήγησης, για να εκφράσουμε κάτι, μπορούμε να εφοδιαστούμε από αυτή την ποικιλία των υλικών και μαζί με στοιχεία όπως, αιτία και αποτέλεσμα, σχέσεις κ.α. αποκαλύπτονται άπειρες σκηνικές πιθανότητες.

Η γλώσσα αλλά και η σωματοποιημένη γλώσσα, προέρχονται και διέπονται από διαφορετικές φόρμες και σχήματα αλλά μπορούν να συνδυαστούν και να επικοινωνήσουν.

Απομακρυνόμενοι από το γραπτό λόγο, στο χώρο της κίνησης ανοίγεται μια ευρύχωρη περιοχή όπου μπορούμε πια να ακολουθούμε εμείς το σώμα μας, την ώρα που μια λέξη, η μια ιδέα περιπλανιέται κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Ο χώρος αυτός σαν ένα μεγάλο χωράφι, δίνει μεγάλες πιθανότητες επιλογών, ανοίγοντας τα ενδεχόμενα του άγνωστου, του φόβου, του καινούριου, της εξερεύνησης.

Ο  λόγος -θεατρικό κείμενο,  ποίημα, οποιοδήποτε δραματοποιημένο κείμενο- γίνεται σκηνικός, εκτίθεται δηλαδή πάνω στην σκηνή για να γίνει παράσταση με την υποστήριξη της σκηνικής δράσης. Όταν η δράση δεν είναι δραματική, δηλαδή μια ιστορία με αρχή, μέση,  τέλος και σκηνικά αντικείμενα, αλλά κινησιολογική οπότε το σώμα, ο ίδιος ο ηθοποιός-  χορευτής γίνεται ο φέρων τα εσωτερικά μηνύματα- πάθη και την εξέλιξη  του ρόλου, έχουμε το χοροθέατρο.

Είναι μια αφήγηση με απεριόριστες δυνατότητες πρόσληψης  από τους θεατές του σκηνικού «γεγονότος», καθώς διηγείται την εσωτερική ιστορία και πορεία των σκηνικών προσώπων με την ελευθερία της υποκειμενικότητας στην ερμηνεία τους  και όχι τόσο την εξωτερική- αντικειμενική ροή και πλαίσιο διήγησης του συναισθήματος και των σχέσεων των ατόμων.

Τι θα ανακαλύψω; – Που θα βοηθήσει ;

Στόχοι μας να νιώσουμε άνετα στη σκηνή και κατ’ επέκταση στη καθημερινότητά μας με το σώμα μας, τις λειτουργίες και τις δυνατότητές του. Θα εργαστούμε στη δημιουργία σκηνικών ιστοριών, θα ανατροφοδοτίσουμε τη φαντασία μας με δημιουργικό τρόπο και θα τονώσουμε τη σωματική και συναισθηματική μας κατάσταση. Θα φροντίσουμε το σώμα μας με τεχνικές και μεθόδους ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα τις επίγνωσης των δυσκολιών του ( είτε λόγω χρόνου , ή δυσκαμψιών κ.α.) και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε «έξυπνα», προς μια χρήση, θεραπεία και ύπαρξη πιο απελευθερωτική.

Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις και το κυριότερο μη διστάσεις να τολμήσεις αυτή την εξερεύνηση ως ένα δώρο για τον εαυτό σου.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες και άτομα που θέλουν να επανακτήσουν τη σωματική και συναισθηματική τους αυτοπεποίθηση, εντός και εκτός σκηνικού χώρου.

Σας περιμένουμε με χαρά,

Υπεύθυνη χοροθεατρικού εργαστηρίου

Φιορέλα Μαστρόκαλου

 

Σύντομο Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Πάτρα. Σπούδασε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα Art&GraphicDesign Ι.Ε.Κ. Ακμή (Με υποτροφία) και στην Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Έχει καλλιτεχνική εκπαίδευση στο σύγχρονο & μοντέρνο χορό, χοροθέατρο, performance, σκηνοθεσία κινηματογράφου, φωτογραφία, δημιουργική γραφή, εικαστικά & σκηνογραφία καθώς και θεωρίας θεάτρου, πρακτική & θεωρία σκηνοθεσίας θεάτρου στο Θεατρολογικό Τμήμα Παν/μίου Πατρών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια / εργαστήρια θεάτρου, κίνησης, Performance, νέων μεθόδων θεάτρου, δραματουργίας & έρευνας, όπως: Αντώνης Μυριαγκός, Σάββας Στρούμπος, Θεόδωρος Τερζόπουλος (παρουσίαση μεθόδου), RaficaChawishe, AlexanderGiesche, LolaArias,EditKaldor,ToshikiOkada,  ONASSIS STEGI – Future N.O.W.& STUDIO teatrgaleria (Βαρσοβία, Πολωνία),κ.α.Από το 2008 συμμετέχει σε παραστάσεις θεάτρου, χορού, χοροθεάτρου, performance, videoart,κινηματογραφικές ταινίες όπως: “Nia on vacation” της CatPapadimitriou, ντοκιμαντέρ όπως: «Μίκης Θεοδωράκης: Το χρώμα της ελευθερίας-Ιχνογραφώντας τα νεανικά χρόνια του συνθέτη (1925-1950)» Παραγωγής Σκάι, του Γιάννη Κατωμερή κ.α.Έχει σκηνοθετήσει: παραστάσεις θεάτρου όπως:

  • ‘ Του νεκρού αδερφού ’ – Παραλογή, σκηνοθεσία : Γιώργος Παπαστεφάνου & Φιορέλα  Μαστρόκαλου, Δη.Πε.Θε Πάτρας & Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, 2020
  • «Μια Χριστουγιεννιάτικη Ιστορία – A Christmas Carol» του Κάρολου Ντίκενς , διασκευή, σκηνοθεσία, εικαστικό περιβάλλον και μουσική επιμέλεια : Φιορέλα Μαστρόκαλου, Θέατρο Λιθογραφείον, 2019

Ρόκ Όπερα:

  • “Alkestis – Thedeadoraliveshow”, διασκευή της Άλκηστης του Ευριπίδη σε ρόκ όπερα, σκηνοθεσία & σύλληψη : Τάσος Θεοφιλάτος, Φιορέλα Μαστρόκαλου Θέατρο Επίκεντρο+, 2019.

Performances όπως:

  • “Science On the Moon and the Beast in Human”, χοροθεατρική performance με projection environment, σύλληψη/δημιουργία Φιορέλα Μαστρόκαλου, performers: Max Standford, Alberto Monreal, υπό την αιγίδα του Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, εκδηλώσεις 2022.
  • Εικαστική – μουσικοθεατρικήPerformance: “LuxInTenebris”, στα πλαίσια του φεστιβάλ περφόρμανς του θεάτρου Λιθογραφείου 2019.
  • ΠεριβαλλοντικήPerformance: “R Cycle”, εικαστική και δραματουργική σύλληψη: Φιορέλα Μαστρόκαλου, ενταγμένο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πατρέων και του Καρναβαλικού Οργανισμού Πάτρας 2020, κ.α.

Υπήρξε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας όπου παρουσίασε καλλιτεχνικά πρότζεκτ & performances καθώς και τις τελετές λήξης του Φεστιβάλ. Ώς δημιουργός έχει ασχοληθεί με την συγγραφή σεναρίων, διηγημάτων, ποίησης, παραμυθιών, δημιουργία VideoArt, καλλιτεχνική φωτογραφία, PerformanceArt, παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών. Το σενάριο της «Outside» (Απέξω), κέρδισε το Βραβείο Έκδοσης Microγραφή – T- Short. Τα VideoArt έχουν προβληθεί σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ και παραστάσεις ενώ δύο από αυτά έχουν βραβευτεί. Φωτογραφικά έργα & Performances έχουν παρουσιασθεί σε εκθέσεις όπως  των εικαστικών καλλιτεχνών Πάτρας κ.α.Είναι ιδρυτικό μέλος της πειραματικής καλλιτεχνικής ομάδας –EQUUSArtCompany,  η οποία εδώ και δέκα χρόνια δραστηριοποιείται στην έρευνα και τη δημιουργία ανεξάρτητων καλλιτεχνικών πρότζεκτ. Το 2020 η ομάδα εγκαινίασε το Α’ φεστιβάλ ανεξάρτητων δημιουργών στο Φεστιβάλ Θεάτρου Κρήνης. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη πρώτη ταινία μικρού μήκους «Satus», με γυρίσματα στη Σλοβακία και την Ρουμανία.  Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει στην Ευρώπη συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και trainingcourses με καλλιτέχνες και εκπαιδευτές από όλο τον κόσμο, όπου εκπαιδεύεται και δημιουργεί πειραματικά performances.  Αυτή τη περίοδο εργάζεται σε ένα longtermproject “Queer&Performances” σε συνέχεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού προγράμματος “RainbowDramaTheater”, των οργανισμών Rainbow Community Development CenterSlovakia&TdU – TheaterderUnterdructenWien.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *