Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη: «Oι έννοιες του έρωτα και της αγάπης έχουν πολλές γωνίες αλλά και καμπύλες»

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Παναγοπούλου

Δηλώνει παιδί της ψυχαναλυτικής προσέγγισης των καταστάσεων και ερωτευμένη με την εξάχρονη κόρη της. Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, μιλά στο pelop.gr με αφορμή την παράσταση «Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό».

Μια ιστορία αγάπης για τρία πρόσωπα, αυτό είναι η παράσταση «Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό» σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Επίκεντρο+ την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Απριλίου.

Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα (βραβείο Κάρολος Κουν σκηνοθεσίας) Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ανέβασε για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου Alhambra Art Theater το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Σαμπαχατίν Αλί «Η Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό» σε θεατρική απόδοση της Έφης Βενιανάκη και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Λίγο πριν η παράσταση ανέβει στο Επίκεντρο+, η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλά στο pelop.gr για την αγάπη, τον έρωτα, τις προσωπικές επαναστάσεις, την επιστροφή της στην Πάτρα κ.ά.

Μία παράσταση για την αγάπη. Τι είναι τελικά η αγάπη και πώς διαφοροποιείται από τον έρωτα;

Δυο έννοιες που νομίζω ότι τα όρια, του που αρχίζει το ένα και που τελειώνει το άλλο, δεν είναι τόσο σαφή. Μπορεί κανείς να είναι ταυτόχρονα ερωτευμένος και να αγαπάει κάποιον; Μπορεί. Μπορεί να είναι απλά ερωτευμένος; Μπορεί. Μπορεί να αγαπάει κάποιον χωρίς να είναι ερωτευμένος; Μπορεί. Θέλω να πω ότι υπάρχουν στην πορεία ενός ζευγαριού πολλές διαφορετικές φάσεις και εκφάνσεις των συναισθημάτων του. Για μένα οι έννοιες του έρωτα και της αγάπης έχουν πολλές γωνίες αλλά και καμπύλες. Δεν μπορώ εύκολα να τα εκλογικέψω και να τα ορίσω ακριβώς. Μπορώ όμως να τα εμπλουτίσω με μερικές ακόμα λέξεις όπως πάθος, θαυμασμός, εκτίμηση, χημεία, έλξη, συννενόηση κ.α

 Ας χρησιμοποιήσω ως ερώτηση τον γνωστό στίχο από το λαϊκό τραγούδι: υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία;

Δεν ξέρω, πάντως στο έργο η ευτυχία μοιράζεται μεταξύ δύο προσώπων, του Ραίφ και της Μαρίας. Το τρίτο πρόσωπο, ο αφηγητής, είναι αυτός που με την επιμονή του, ξετυλίγει την ιστορία, στην προσπάθειά του να γνωρίσει το Ραίφ και να τον καταλάβει. Μέσα από τον κόσμο και την ιδιοσυγκρασία του Ραίφ, εξερευνά και ο ίδιος τον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τόσο τα κοινά του χαρακτήρα τους, όσο και τις διαφορές.

Τι ήταν αυτό που σας προσέλκυσε στο συγκεκριμένο κείμενο και αποφασίσατε να το ανεβάστε;

Το διάβασα για πρώτη φορά στα αγγλικά και εντυπωσιάστηκα με αυτή την τόσο σπάνια και τρυφερή ιστορία αγάπης. Έχει μια εξέλιξη συγκλονιστική αλλά και ανατροπές, που δεν περιμένεις. Περιγράφει τον έρωτα δυο νέων παιδιών με τόσο συγκλονιστικό τρόπο, που όχι μόνο δεν έχει σημασία σε ποια εποχή αναφέρεται ή σε ποια χώρα, αλλά φαντάζει τρομερά επίκαιρος και σημερινός. Όλοι έχουμε περάσει από αυτά τα στάδια της σχέσης σε κάποια φάση της ζωής μας. Όλα αυτά μου κίνησαν το ενδιαφέρον αλλά κυρίως το ότι ήθελα να αφηγηθώ μια ιστορία συγκινητική, που να απευθύνεται στο συναίσθημα.

Λένε πως στον έρωτα και τον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Το πιστεύετε αυτό;

Δεν συμφωνώ ιδιαίτερα με αυτή την άποψη για να είμαι ειλικρινής. Η ηθική στάση απέναντι στα πράγματα για μένα δεν είναι a la carte. Ή πιστεύεις σε κάτι ή όχι. Δηλαδή να κάνεις ότι πιο ανήθικο υπάρχει για να κερδίσεις τι; Και τι θα καταφέρεις; Αυτό δεν θα σου γυρίσει πίσω με τον ίδιο τρόπο; Προτιμώ πιο καθαρές λύσεις. Είμαι παιδί της ψυχαναλυτικής προσέγγισης των καταστάσεων.

Τι είναι για εσάς ο έρωτας; Μπορεί να είναι μια προσωπική επανάσταση;

Ο έρωτας είναι κάτι που όπως είπα παραπάνω είναι δύσκολο να το ορίσουμε εντελώς. Επίσης δεν αφορά μόνο το αίσθημα ανάμεσα σε δύο ερωτευμένους, μπορεί να αφορά και σε άλλα πράγματα ή σε άλλες σχέσεις. Ας πούμε εγώ έχω έρωτα για την εξάχρονη κόρη μου… Έχω έρωτα για το θέατρο… Για μένα όποιος έχει τη δύναμη να αναγνωρίσει και να ακολουθήσει τα συναισθήματά του, είναι με κάποιο τρόπο επαναστάτης.

Τρία άτομα, τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, είτε όσον αφορά την εθνικότητα, είτε τη θρησκεία, είτε το υπόβαθρο. Τελικά η αγάπη όλα τα νικά;

Σίγουρα η αγάπη είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να ξεπεραστούν προκαταλήψεις, εμπόδια, ιδεολογικές διαφορές. Παράλληλα όμως η προσωπική θέληση των ηρώων άλλοτε περισσότερο συνειδητή και άλλοτε λιγότερο, είναι αυτή που θα τους δώσει την τελική ώθηση ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν προσωπικούς, ψυχολογικούς περιορισμούς, ώστε να καταφέρουν να βιώσουν το ισχυρό και παντοδύναμο συναίσθημα της αγάπης.

Επιστρέφετε στην Πάτρα, μία πόλη στην οποία έχετε ζήσει και εργαστεί. Πώς είναι αυτή η επιστροφή;

Η αλήθεια είναι ότι έχω μεγάλη χαρά και ανυπομονησία, που θα επιστρέψω στην Πάτρα μετά από καιρό και θα δω αγαπημένους φίλους και συνεργάτες. Παρόλο που τα πέρασμά μου από το ΔΗΠΕΘΕ δεν ήταν για πολύ μεγάλο διάστημα, αισθάνομαι ότι ήρθα κοντά με ανθρώπους, με τους οποίους ανταλλάξαμε δημιουργικά απόψεις, γνώσεις, εμπειρίες και υπήρξαμε πολύ συνεργατικοί. Ανυπομονώ να τους συναντήσω ξανά.

Info

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Λυτζέρης
Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφία: Ματίνα Κωστιάνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες: Πέτρος Μακρής

Ηθοποιοί:
Βίκυ Διαμαντοπούλου
Φώτης Καράλης
Βασίλης Τριανταφύλλου
Παίζει ζωντανά ο μουσικός: Ανδρέας Γυφτάκης
Συμπαραγωγή ομάδα Anima και Alhambra Art Theater

15 ευρώ γενική είσοδος, 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτεκνικό, άνω των 65), 10 ευρώ ομαδικό (15 άτομα και πάνω), 8 ευρώ ατέλειες (ηθοποιοί, φοιτητές δραματικής)
Παραστάσεις: Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Απριλίου στις 21:15
Προπώληση εισιτηρίων : https://www.viva.gr/tickets /theater/ i-mantona-me-to-gounino-palto
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2610 46 10 50
Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *